Howard Gardner doceert over het belang van pluriform onderwijs

04 november 2018

Op 1 en 2 november was Howard Gardner onze gast voor een tweedaagse materclass. De verwachtingen van de deelnemers waren hoog gespannen. Gardner is niet alleen bekend van zijn werk op het gebied van meervoudige intelligentie. De afgelopen decennia werkt hij vooral aan het project “The Good Work”.

Tijdens de eerste dag werd snel duidelijk dat Gardner een echte professor is met veel kennis, die hij graag deelt met zijn toehoorders. Vreemd genoeg toonde de eenvormige aanpak van Gardner op zichzelf al aan hoe belangrijk het is om een variatie aan werkvormen toe te passen die meerdere “computers aan het werk zet”, zoals hij dit noemde. Vanuit de diverse reacties in de zaal werd duidelijk dat het voor sommige deelnemers veel inspanning kostte de inhouden te volgen en ze te kunnen vertalen naar de eigen praktijk. Anderen genoten van het gebodene en zochten samen naar de verbinding met de eigen werksituatie.

Erg verhelderend was het van Gardner te vernemen hoezeer zijn werk rond Meervoudige Intelligentie vaak verkeerd wordt begrepen en gebruikt, soms zelfs misbruikt.

 

De tweede dag was er duidelijk meer interactie met de zaal. Het ging toen vooral over wat leerlingen van deze App-Generation nodig hebben: Five Minds for the Future.

Hierover vonden mooie gesprekken plaats in de groepen en er was ook meer tijd om te reageren en vragen te stellen. Het laatste deel besteedde Gardner aan het hoofdthema van deze tweedaagse: “the ethical mind”: wat betekent het in onze tijd “to be a good person, to be a good worker, to be a good citizen”? Zowel de intelligenties als de five minds dienen met name daarop te zijn gericht.

Het zijn vragen waarop geen simpele antwoorden te geven zijn. Vragen die de deelnemers meenemen naar hun werk om binnen het bestuur, de school en de klas verder over na te denken en samen over te praten.

De reacties van de deelnemers na afloop waren in het algemeen heel positief, met name over de tweede dag.

We danken iedereen voor de aanwezigheid en we wensen allen veel wijsheid bij het nemen van volgende stappen op weg naar “Good Work”.

Terug naar het overzicht